Jelentősen nő a természetvédelemre fordítható uniós forrás

A 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban 46 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre magyarországi természetvédelmi pályázatokra. Az előző hétéves időszakban, 8 milliárddal kevesebb, azaz 38 milliárd forint volt elérhető – közölte a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára csütörtökön Keszthelyen.

Rácz András a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BFNP) bivalyállományának tartási körülményeit javító, mintegy 248 millió forintos beruházással megvalósított pályázat záró rendezvényén beszélt arról, hogy más területekkel ellentétben a természetvédelemre fordítható támogatások nőni fognak a mostani ciklusban. Hozzátette, hogy az elkölthető 46 milliárd forintból csak az ökoturisztikai fejlesztésekre – az eddigi 11 milliárd forint után – 18 milliárd forint forrás jut.
A helyettes államtitkár kifejtette: a tíz magyarországi nemzeti park az elmúlt ciklusban 32 élőhelyfejlesztési pályázat keretében összesen 6 milliárd forintot költhetett el. Ennek köszönhetően mára mindenütt korszerű körülményeket sikerült biztosítani a biológiai sokszínűség fenntartását is szolgáló őshonos állatok számára.
Emlékeztetett arra, hogy a zalai Kápolnapusztán és Zalaváron tartott bivalyállományt a nemzeti parknak köszönhetően sikerült megmenteni: az 1990-es évekre tízegynéhány egyedre csökkent és annak idején levágásra szánt állományt megvásárolták, s a létszám mára mintegy négyszázra gyarapodott.
Hangsúlyozta, hogy a nemzeti parkoknak éppen a biológiai sokféleség védelme, a védett területek jó természeti állapotának megőrzése a fő feladata. Ma a 10 nemzeti parkban lévő nagyállatállomány létszáma összesen eléri a 14 ezer egyedet.
Puskás Zoltán, a BFNP igazgatója arról beszélt, hogy az egykori Festetics-uradalom máig megmaradt, egyedi vérvonalú bivalyállományának tartási körülményeit javította és az ehhez szükséges felszereléseket bővítette a nemzeti park a 248 millió forintos pályázati forrás jóvoltából.
A Zalaváron 2008-ban megvásárolt egykori szövetkezeti majort felújították, új istállót is építettek, illetve számos olyan eszközt és gépet szereztek be, amelyek a legeltetéshez, az állatállomány tartásához, gondozásához szükséges. Az építkezésre mintegy 80 millió forintot, az eszközbeszerzésre több mint 100 millió forintot fordítottak. hogy valódi mintagazdaságot hozzanak létre, ahol bővíteni kívánják a bivalyból készült termékek körét is.
Az igazgató kitért arra, hogy az elmúlt hétéves pályázati ciklusban mintegy 3 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a BFNP. Közel felét ökoturisztikai bemutatóhelyek fejlesztésére fordították, nagyobbik részét pedig az élőhelyfejlesztési feladatokra költötték.
Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) egyebek közt kiemelte: Keszthely és Hévíz térségének, a Kis-Balaton vidékének olyan természeti értékei vannak, amelyeket meg kell őrizni, és minél többeknek meg is kell mutatni. Ezeket a célokat pedig jól szolgálják a felhasználható uniós források.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.