A cápák nem olyan ijesztőek, mint amit a tévében látni

Hallhatja a kísérteties zenében. Vagy az elbeszélő hangnemében. Valami rossz fog történni. A Cápahéten, a kábel-TV dokumentumfilmes műsorainak hetében, a feszültséget keltő hangok gyakran ijesztő cápatámadásokról jeleznek.

De az ilyen esetek ritkák – mondja Lisa Whitenack, biológus és geológus a Meadville-i Allegheny College-ban. “Nagyobb valószínűséggel csap bele valakibe a villám, mint ha cápa harapná meg” – mondja. Évente többen halnak meg tűzijáték-balesetek miatt, mint a cápatámadások miatt. Whitenack megjegyzi, hogy az óceánban úszó emberek a cápák otthonában vannak. És amíg a cápákat nem provokálják, általában békén hagyják az embereket.

Whitenack és más cápatudósok aggódtak amiatt, hogy a Cápahét ijesztő dolgai félrevezetik a cápákat. Azt is gyanították, hogy a Cápahét nem tartalmaz sok tudományt, és nem tükrözi a cápa kutatók sokféleségét. Ő és kollégái adatokat gyűjtöttek hipotéziseikről. “Mert ezt teszik a jó tudósok” – mondja.

Csapata a Cápahét 201 epizódját nézte meg. A kutatók minden 40 perces epizódon keresztül folyamatosan figyelték, hogy melyik cápafaj jelent meg, ki beszél, mit mond és még sok más. A csapat a műsorokban idézett kutatási módszereket is elemezte.

A műsor gyakran zavaros üzeneteket adott – jelentették a kutatók július 22-én az American Elasmobranch Society éves ülésén. A találkozó Phoenixben, Arizonában volt. A műsorok több mint fele pozitív és negatív üzenetet is adott a cápákról. És „bizonyos esetekben olyan dolgokat láttunk, amelyek egyszerűen nem voltak igazak vagy túlzóak voltak” – mondja Whitenack. – Ez félelmet kelt. Például az egyik epizód az őskori cápával való lehetséges találkozásokra összpontosított. „Az egész epizód fikció volt” – mondja Whitenack. De sok nézőnek hiányzott az ismerete a műsor megrendezett eseményeiről, és azt hitték, hogy a kihalt lény ma is élhet.

A cápákról beszélő emberek gyakran nem tudósok voltak. A bemutatott szakértők pedig általában fehér hímek voltak. Ez nem jellemzi pontosan a cápákat tanulmányozó emberek sokféleségét, jegyzi meg Whitenack. A Cápahét azt is állítja, hogy információkat nyújt a cápák védelméről és megőrzéséről. Sok cápafaj ritka és veszélyeztetett. De a csapat megállapította, hogy csak hat epizód adott módot a nézőknek, hogy segítsenek a cápáknak. „Az üzenetküldés némi munkát igényel” – fejezi be Whitenack.

Akárcsak a tudósok, a nézők is sok kérdést tehetnek fel és kell is. Egy kis ásással az emberek ténylegesen ellenőrizhetik a tévében hallottakat. „Ne vegye mindezt igazságnak” – figyelmeztet Whitenack. “Az, hogy a tévében látható, még nem jelenti azt, hogy igaz.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.