Divat –e még a szemceruza?

Régebben mindenki szemceruza lázban égett, először csak a fekete ceruzák voltak divatban, majd jöttek a színes verziók. Ekkor mindenki a vízvonalát húzta ki lehetőleg minél vastagabban. Ez igazából még akkor volt, amikor én olyan 12-13 éves voltam, körülbelül 2006-2007 környékén, mikor még az úgynevezett emo-k futkostak az utcán a kockás Vans cipőjükben, és a homlokukra nyalt hajukkal.

A szörnyű divat egy idő után lecsengett, és mikor már gimibe mentem egy jóval konszolidáltabb stílus volt divatban. Észrevételem szerint a szemceruza divat a 2010-es évektől csak szűkebb körökben volt elterjedt. Én is lassan leszoktam a vastag színezett alsó vízvonalról. Nekem egyébként kék szemceruzám volt, mert anyukám utálta amikor feketével húztam ki a szemet. Azt mondta, hogy szörnyen kicsinyíti a szememet és csúnya is amikor valaki feketével körbekeretezi a szemét. Így maradt a kék…

A 10-es évektől pedig mintha a természetesség, a nude smink, a „mintha nem is lennél sminkelve” smink lett a divat, amit persze én is követtem. Mára meg már jóformán nem is sminkelek a hétköznapokban. Úgy hiszem, hogy a szemceruzát felváltotta a szemhéjtus. Ez is a természetesség igényével magyarázható, hiszen a tussal sokkal szebb, vékonyabb vonalat lehet húzni. Ráadásul nem is a vízvonalakat emelik ki vele, hanem a szempillák tövébe húzzák, mely sokkal természetesebb hatást eredményez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.