Mindenhol felbukkan az úgynevezett villanymotor

Sok iparágat hozzásegített a fejlődéshez és a fellendüléshez az, hogy az 1800-1900-as években elkezdődött a gépiesítés. Ez a hosszú folyamat nem csak sok évet, hanem sok ember együttműködését is igényelte, akik a nemzetközi piac minden irányából elkezdtek együtt gondolkodni azon, hogy az elektromosság révén hogyan lehetne automatizálni bizonyos folyamatokat.

A közös gondolkodás a végén tömeges gyártáshoz vezetett. A legelterjedtebb és talán legszélesebb körben használt motorok ma a villanymotorok, amik a fent leírt módszerrel, közös gondolkodással fejlődött lépésről lépésre, míg elérte a legeffektívebb formáját. Ma is sok fejlesztés zajlik, de évtizedek óta ezek azok a motorok, amik már megtalálhatóak mindenhol, ahol gépi erővel történő gyártás, mozgatás zajlik. A fő területek között szerepel az élelmiszeripar és ennek különféle ágazatai. Bár a villanymotor egyszerűbb szerkezet, mégis létfontosságú szerepet tölt be sok modern üzem fenntartásánál.

A villanymotor kifejezés egy beszédes név, a főbb alkotó elemeiből született ez az elnevezés. Egy hajtóműből és egy motorból álló homogén, kompakt egység ez. Ha egy kicsit mélyebbre ássuk magunkat a témában, akkor biztosan ismerősnek is találhatjuk majd őket, mert már a középiskolai fizika órákon már foglalkoztunk a hajtómű és a motorok témakörével, történetével. 1928-ban jelenik meg az első prototípusa, amikor egy Albert Obermoser feltalálta az “előtét motort”. A későbbiekben ezen a kezdeti stádiumban lévő technológián sokat változtattak, fejlesztettek, új hajtóműfajtákat találtak fel a motorhoz, ami még hatékonyabbá tette azt és ezáltal a gépiesítés folyamata az ipar világában jelentősebb lett. A villanymotor az élelmiszeriparban az italgyártásban és a hentes üzemekben, italgyárakban egyaránt előfordul, de ezeken túlmenően is rendkívül sokrétű az alkalmazási lehetőségeik: ezek hajtják autóiparban, a repülőtereken, szórakoztatóiparban a gépeket.

A villanymotorok kiváló választásnak bizonyulnak szinte akárhol, mert mérete miatt még a legszűkebb helyeken is jól elférnek. Vannak olyan kivitelezések, melyek kicsik és laposak, viszont a piaci kínálatban találhatnak nagyobb darabokat is azok, akiknek ilyenre lenne szükségük.  Ezek a nagyobb motorok méretükből adódóan teljesítményükből is nagyobbak, vannak, amik 100, vagy akár 70 000 Nm közötti nyomatéktartományra képesek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.