A csendes-óceáni északnyugat rekord forró időjárással néz szembe

Nyugat-Kanadában és az Egyesült Államok északnyugati részén napok óta rekord magas hőmérsékletek vannak. Szokatlan időjárási rendszer hozta létre a környéken a csapdába eső forró levegő „hőkupoláját”. A meleg várhatóan még több napig kitart.

Vasárnap a brit-kolumbiai Lytton városa elérte a 116 ° Fahrenheit (F) értéket (46,6 ° C), ezzel rekordot döntött Kanada valaha volt legmagasabb hőmérsékletéről. Előtte a rekord 113 ° F (45 ° C) volt. Hétfőn azonban Lytton beállt vadonatúj rekord, eléri a 118,2ºF-ot (47,9ºC).

Az Egyesült Államokban is megdőltek rekordok. Az oregoni Portland elérte a 46,1 ° C-ot, a seattle-i pedig a 42,2 ° C-os 108 ° F-ot. Ez a legmagasabb hőmérséklet ezekben a városokban az 1940-es évek óta, amikor elkezdték vezetni a hőmérsékleti nyilvántartást a környéken.

Kedden az időjárási rendszer a szárazföldre költözött. Ez némi megkönnyebbülést okozott a tengerparti városoknak, de a tűző hőség új rekordokat döntött olyan városokban, mint a kanadai Alberta és az amerikai washingtoni Spokane.

Az időjárási szakértők szerint a kánikula oka a környéken rekedt magas nyomású rendszer. Mint egy serpenyő forrásban lévő víz fedele, ez a „hőkupola” tartja a forró levegőt a területen.

A kánikula nem csak rekordokról szól. Komoly egészségügyi problémákat okoz. Bár néhány város hűtőközpontokat és párásító állomásokat kínál az embereknek a hőcsökkentéshez, ez nem mindig elég.

A hőkupola miatt éjszaka nem nagyon csökken a hőmérséklet. Mivel az érintett területek általában sokkal hűvösebbek, sok ember nem rendelkezik légkondicionálóval. Az érintett területeken a hővel kapcsolatos kórházi látogatások és halálozások száma jelentősen megnőtt.

Annak érdekében, hogy a hőhullám alatt hűvös maradjon, sokan a szokásosnál sokkal több áramot fogyasztanak. Ez a nagy áramfogyasztás több területen áramszünetet okozott mind Kanadában, mind az Egyesült Államokban.

A szélsőséges hőmérséklet a gazdákat is érinti. Egyes növények a vártnál jóval hamarabb érnek, ami azt jelenti, hogy a gazdálkodóknak sietni kell őket szedni, mielőtt elromlanak. Más növények valószínűleg a vártnál jóval kevesebbet termelnek a forró, száraz idő miatt. Egy kanadai gazda elmondta a CBC News-nak, hogy ez az év „a történelem legrosszabb termésének látszik”.

A szokatlan időjárást, mint ez a hőhullám, mindig nehéz gyorsan összekapcsolni az éghajlatváltozás nagyobb mintázatával. De minden bizonnyal igaz, hogy az ember okozta globális felmelegedés miatt ma már több a hőhullám, komolyabbak és hosszabb ideig tartanak.

A Csendes-óceán északnyugati részén, ahol kánikula folyik, a hőmérséklet az elmúlt 50 évben 1,7 ° C-kal emelkedett. Világszerte az elmúlt hét év a legmelegebb évek, amelyeket valaha feljegyeztek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.