XXII. Katonazenekari Fesztivál pénteken Kaposváron

Pénteken kora délután fog kezdődni Kaposváron a XXII. Katonazenekari Fesztivál; a rendezvényen fellépő négy zenekar – a kaposvári mellett a tatai, a székesfehérvári és a szolnoki helyőrségi zenekar – a Fő utcáról zenés felvonulással érkezik a Kossuth térre.

A Kossuth téri program szerint a fanfárok és Szita Károly polgármester köszöntője után a szakalaki bemutatók következnek – a “Gyep Show”. Ezen nem csak a megszokott katonazenekari darabok, hanem gyakran tréfás koreográfiával előadott könnyűzenei művek is elhangzanak. A XXII. Katonazenekari Fesztivált a Kossuth téren az összevont zenekarok műsora zárja – áll az Együd Árpád Kulturális Központ (Együd ÁKK) MTI-hez eljuttatott közleményében.
Mint írják, a pénteki XXII. Katonazenekari Fesztivál előestéjén, csütörtökön este a Szivárvány Kultúrpalotában Nyárköszöntő – Fúvós Virtuózok címmel koncertet tart a Kaposvár Helyőrség Zenekar. “A többi között hat zenészünk játszik majd egy-egy szólószámot a zenekar kíséretével” – idézi a közlemény Major András századost, a zenekar karmesterét.
Major András elmondta: Kaposváron a város, az Együd ÁKK és a Honvédelmi Minisztérium köt mindig szerződést a katonazenekari fesztivál támogatásáról.
A kaposvári zenekar karmestere kitért arra, hogy Dohos László nyugállományú ezredessel, a Magyar Honvédség nyugalmazott Liszt-díjas főkarmesterével és a Szolnok Helyőrségi Zenekar karmesterével közösen elkészítettek egy hagyományos katonaindulókat tartalmazó kottagyűjteményt, amely hamarosan megjelenik. A mai kor követelményeinek megfelelően átdolgozott-áthangszerelt darabokat nemcsak katonazenekaroknak, hanem más fúvós együtteseknek is ajánlják, mintegy megmentve ezeket az indulókat.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.